Chceš dnes udělat dobrý skutek ? Pomoz výše
uvedenému hříšníkovi tím, že mu dáš nějaké rozhřešení! Můžeš mu
ho poslat na e-mailovou adresu, kterou uvedl u zpovědi, nebo napsat
veřejně vyplněním formuláře na konci této stránky. A jestliže nechceš,
aby pod tvou přezdívkou mohl vystupovat ještě někdo jiný, zaregistruj
si ji ZDE !
|
RVL-X: Já to teda solím kvůli chuti
|
|
Já to nesolím, nemá to smysl. Tou špetkou soli se bod varu nehne o víc jak 0,1°C. Ten vliv soli je hodně přeceňovanej.
|
|
Svůj příspěvek jsi vložil(a) do nespravné kategorie. Bylo provedeno přesunutí. V případě opakování hrozí blokování vstupu na portál. Prosím zvol příště správnou kategorii. Děkujeme za pochopení..
|
|
Dead: obdivuju lidi, kteri dokazi druhe setrit s takovou noblesou.
|
|
DEADBEEF: správný kuchař olej nepřidává http://www.lidovky.cz/jak-varit-testoviny-do-vody-zadny-olej-dy2-/dobra-chut.aspx?c=A12032 - 1_155532_dobra-chut_glu - , to dělají jen americký burani :-). BTW to s tím solením až vroucí vody tam je taky. Na to, že to nemá žádný význam, se tím ohánějí všude.
|
|
Escape: "taky kapku tuku aby se těstoviny k sobě nelepily." To děláte v Americe. To my si tady dovolit nemůžeme, tuky jsou drahé. Místo toho jsme okolnostmi nuceni používat dvouplášťové hrnce určené speciálně na těstoviny, ve kterých jsou těstoviny neustále promíchávány konvektivním prouděním vody, aniž by se dotýkaly teplosměnných povrchů hrnce. Bohužel vznik konvektivního proudění vyžaduje teplotní gradient a ten zase neustálý tok tepla, což je energeticky náročné a tudíž při našich vysokých cenách energie též drahé. Proto jsme tady tak chudí.
|
|
Sta67: Odpověď zajímavá, ale na to jsem se neptal.
|
|
PretorianCZ: Jednak neohřívám na 103°C, ale na 105°C a chtěl jsem tím říci jen to, že slaná voda dosáhne varu při vyšší teplotě. Podle toho co píší ostatní, tak to bude spíš kolem 100,3°C a ne těch 105°C. Je ale celkem jedno, jestli se slaná voda vaří při teplotě 100,3°C nebo třeba 150°C, jde o to, že na teplotu varu ji musím dostat a je jedno, jestli postupně nebo hned.
|
|
Když nasypeš sůl do vařící vody, přestane se na chvíli vařit, než se zvedne teplota. Takže prakticky nic neušetříš. Je to jedno. Hlavní důvod, proč se solí voda na těstoviny, a ne těstoviny při výrobě, je osmotický tlak. Voda proniká poloproustnými membránami, jaké jsou třeba v pšeničných částečkách, snadněji, než sůl. Sůl tedy na membrány vytváří tlak, který směřuje ze slanější oblasti do méně slané. A ten pak působí na konzistenci těstovin. Neslané těstoviny vložené do slané vody mají menší tendenci se rozvařovat.
|
|
taky kapku tuku aby se těstoviny k sobě nelepily. Sůl se dává výhradně pro chuť a ne pro jiné nesmysly. Úsporu energie neznám žiji 30 let v USA a noc co noc svítím na svém domě s 300W výbojkou. To je prostě běžný zvyk a vzpomínám na babičku jak šla domkem a před sebou rozsvěcela a za sebou zhasínala. Dodnes si tu pošetilost pamatuju. 1kWh = 0.10 USD = 2.50 Kč. Měsíční příjem všech důchodů a penzí (žena a já) je více než 110,000 Kč. Tož dávám soli jen pro chuť. Vy si dejte třeba půl kila ať se něco ušetří.
|
|
kaiten: Tak přečíst si to můžeš třeba tady: http://1url.cz/JxJY (odstavec "sůl") a v mnoha jiných receptech. Fascinuje mě přístup žen: "To se tak má" a neřeší proč.
|
|
"Při koncentraci dvou lžiček na tři litry vody dospějete ke zvýšení teploty varu asi o 0,1 °C. Při době ohřevu 3 litrů vody za 15 minut to je přibližně 1 sekunda rozdíl."
|
|
hmmm výborně... já bych hrozně moc rád viděl, jak ohříváš vodu na 103 °stupňů...
|
|
Lou: "V druhém případě budeš mít těstoviny v horké vodě delší dobu, takže budou dřív hotové. Samozřejmě pak záleží, jestli ti jde o to přesně dodržet návod (takže začít čas měřit ve chvíli, kdy voda začne vařit - v tom případě by to nejspíš vyšlo nastejno), nebo o kvalitu těstovin..." Těstoviny se vkládají už do horké slané vody a čas začíná běžet v okamžiku jejich vložení (podle 24jazyčného návodu na obalu :-))
|
|
kaiten: jo, tak jsem to myslel, solit studenou, ale zapomněl explicitně napsat.
|
|
Dead: yep, na to jsem zapomnel - ale to by naopak zvyhodnovalo soleni vody od zacatku ohrevu
|
|
V druhém případě budeš mít těstoviny v horké vodě delší dobu, takže budou dřív hotové. Samozřejmě pak záleží, jestli ti jde o to přesně dodržet návod (takže začít čas měřit ve chvíli, kdy voda začne vařit - v tom případě by to nejspíš vyšlo nastejno), nebo o kvalitu těstovin...
|
Lou |
|
|
Slaná voda má nižší tenzi par (Raoultův zákon), takže se méně vypařuje a během ohřívání by tak mohla pára odebírat ohřívané vodě méně tepla (předpokládám reálné podmínky, kdy hrnec není ani vzduchotěsně zakrytý, ani dokonale tepelně izolovaný). Ale nejsem si jistý, jestli to nebude kompenzováno nějakou jinou vlastností roztoku :-)
|
|
Zaprve o soleni vody az pri varu jsem nikdy neslysel. Zadruhe vzhledem ke koncentraci soli ve vode je zvyseni bodu varu v radech desetin stupne, spis setin. A zatreti ano, mas pravdu - jakmile do vrouci vody vhodis sul, teplota voduly se snizi o teplo, potrebne k rozpusteni soli, takze prostor pro jakoukoliv usporu nikde nevidim.
|
|