Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Navigační lišta REGISTRACENavigační lišta TABLONavigační lišta STATISTIKANavigační lišta SOUTĚŽENavigační lišta POMOZTENavigační lišta REKLAMANavigační lišta KONTAKTNavigační lišta
Navigační lišta
Horní lišta bez menu
Logo Zpovědnice
Online zpověď Návštěvní kniha Nová zpověď Časté dotazy
Dolní lišta Dolní lišta Dolní lišta
Nabídka voleb Dolní lišta voleb
Otázky - Vzkazy č.907307, vloženo 16.11.2015 16:05:43 Starší zpověďNovější zpověďHlavní stránka
Pro fyziky - jak se vaří těstoviny?
Dá se vařit voda, až vroucí se osolí, nasypou se těstoviny, opět se uvede do varu a v mírném varu vaříme X minut.
Voda se solí až vroucí prý kvůli úspoře energie, protože slaná voda má vyšší bod varu. Není ale jedno, jestli ohřeju slanou vodu řekněme na 105°C, po nasypání těstovin se mi ochladí na 103°C a abych ji znovu uvedl do varu, ohřeju zase na 105°C.
Nebo ohřeju neosolenou na 100°C, nasypu sůl a těstoviny, dostanu se na 98°C a ohřeju na 105°C aby se začala osolená vařit?
Podle mě solením až vroucí vody nic neušetřím.
 nemo33 Muž49 Kategorie  VYMAZAT

Zaslaná rozhřešení Starší zpověďNovější zpověďHlavní stránka
Chceš dnes udělat dobrý skutek ? Pomoz výše uvedenému hříšníkovi tím, že mu dáš nějaké rozhřešení! Můžeš mu ho poslat na e-mailovou adresu, kterou uvedl u zpovědi, nebo napsat veřejně vyplněním formuláře na konci této stránky. A jestliže nechceš, aby pod tvou přezdívkou mohl vystupovat ještě někdo jiný, zaregistruj si ji ZDE !
 
16.11.2015 19:04:15
RVL-X: Já to teda solím kvůli chuti
 nemo33 Muž49 Kategorie
16.11.2015 19:02:10
Já to nesolím, nemá to smysl. Tou špetkou soli se bod varu nehne o víc jak 0,1°C. Ten vliv soli je hodně přeceňovanej.
 RVL-X Muž29 Kategorie
16.11.2015 18:06:40
Svůj příspěvek jsi vložil(a) do nespravné kategorie. Bylo provedeno přesunutí. V případě opakování hrozí blokování vstupu na portál. Prosím zvol příště správnou kategorii. Děkujeme za pochopení..
Smajlík  Administrátor Muž Kategorie
16.11.2015 17:32:04
Dead: obdivuju lidi, kteri dokazi druhe setrit s takovou noblesou.
 kaiten Muž56 Kategorie
16.11.2015 17:09:14
DEADBEEF: správný kuchař olej nepřidává http://www.lidovky.cz/jak-varit-testoviny-do-vody-zadny-olej-dy2-/dobra-chut.aspx?c=A12032 - 1_155532_dobra-chut_glu - , to dělají jen americký burani :-). BTW to s tím solením až vroucí vody tam je taky. Na to, že to nemá žádný význam, se tím ohánějí všude.
 nemo33 Muž49 Kategorie
16.11.2015 16:53:57
Escape: "taky kapku tuku aby se těstoviny k sobě nelepily."

To děláte v Americe. To my si tady dovolit nemůžeme, tuky jsou drahé. Místo toho jsme okolnostmi nuceni používat dvouplášťové hrnce určené speciálně na těstoviny, ve kterých jsou těstoviny neustále promíchávány konvektivním prouděním vody, aniž by se dotýkaly teplosměnných povrchů hrnce. Bohužel vznik konvektivního proudění vyžaduje teplotní gradient a ten zase neustálý tok tepla, což je energeticky náročné a tudíž při našich vysokých cenách energie též drahé. Proto jsme tady tak chudí.
 DEADBEEF Muž47 Kategorie
16.11.2015 16:35:27
Sta67: Odpověď zajímavá, ale na to jsem se neptal.
 nemo33 Muž49 Kategorie
16.11.2015 16:33:20
PretorianCZ: Jednak neohřívám na 103°C, ale na 105°C a chtěl jsem tím říci jen to, že slaná voda dosáhne varu při vyšší teplotě. Podle toho co píší ostatní, tak to bude spíš kolem 100,3°C a ne těch 105°C. Je ale celkem jedno, jestli se slaná voda vaří při teplotě 100,3°C nebo třeba 150°C, jde o to, že na teplotu varu ji musím dostat a je jedno, jestli postupně nebo hned.
 nemo33 Muž49 Kategorie
16.11.2015 16:27:19
Když nasypeš sůl do vařící vody, přestane se na chvíli vařit, než se zvedne teplota. Takže prakticky nic neušetříš. Je to jedno.

Hlavní důvod, proč se solí voda na těstoviny, a ne těstoviny při výrobě, je osmotický tlak. Voda proniká poloproustnými membránami, jaké jsou třeba v pšeničných částečkách, snadněji, než sůl. Sůl tedy na membrány vytváří tlak, který směřuje ze slanější oblasti do méně slané. A ten pak působí na konzistenci těstovin. Neslané těstoviny vložené do slané vody mají menší tendenci se rozvařovat.
 Sta67 Muž28 Kategorie
16.11.2015 16:24:25
taky kapku tuku aby se těstoviny k sobě nelepily.
Sůl se dává výhradně pro chuť a ne pro jiné nesmysly.
Úsporu energie neznám žiji 30 let v USA a noc co noc svítím na svém domě s 300W výbojkou. To je prostě běžný zvyk a vzpomínám na babičku jak šla domkem a před sebou rozsvěcela a za sebou zhasínala. Dodnes si tu pošetilost pamatuju.

1kWh = 0.10 USD = 2.50 Kč.
Měsíční příjem všech důchodů a penzí (žena a já) je více než 110,000 Kč.
Tož dávám soli jen pro chuť. Vy si dejte třeba půl kila ať se něco ušetří.
 Escape Muž99 Kategorie
16.11.2015 16:23:36
kaiten: Tak přečíst si to můžeš třeba tady: http://1url.cz/JxJY (odstavec "sůl") a v mnoha jiných receptech. Fascinuje mě přístup žen: "To se tak má" a neřeší proč.
 nemo33 Muž49 Kategorie
16.11.2015 16:21:11
"Při koncentraci dvou lžiček na tři litry vody dospějete ke zvýšení teploty varu asi o 0,1 °C. Při době ohřevu 3 litrů vody za 15 minut to je přibližně 1 sekunda rozdíl."
 kaiten Muž56 Kategorie
16.11.2015 16:20:24
hmmm výborně... já bych hrozně moc rád viděl, jak ohříváš vodu na 103 °stupňů...
 PretorianCZ Muž28 Kategorie
16.11.2015 16:20:07
Lou: "V druhém případě budeš mít těstoviny v horké vodě delší dobu, takže budou dřív hotové. Samozřejmě pak záleží, jestli ti jde o to přesně dodržet návod (takže začít čas měřit ve chvíli, kdy voda začne vařit - v tom případě by to nejspíš vyšlo nastejno), nebo o kvalitu těstovin..."

Těstoviny se vkládají už do horké slané vody a čas začíná běžet v okamžiku jejich vložení (podle 24jazyčného návodu na obalu :-))
 DEADBEEF Muž47 Kategorie
16.11.2015 16:17:53
kaiten: jo, tak jsem to myslel, solit studenou, ale zapomněl explicitně napsat.
 DEADBEEF Muž47 Kategorie
16.11.2015 16:16:45
Dead: yep, na to jsem zapomnel - ale to by naopak zvyhodnovalo soleni vody od zacatku ohrevu
 kaiten Muž56 Kategorie
16.11.2015 16:15:43
V druhém případě budeš mít těstoviny v horké vodě delší dobu, takže budou dřív hotové. Samozřejmě pak záleží, jestli ti jde o to přesně dodržet návod (takže začít čas měřit ve chvíli, kdy voda začne vařit - v tom případě by to nejspíš vyšlo nastejno), nebo o kvalitu těstovin...
Smajlík  Lou
16.11.2015 16:13:46
Slaná voda má nižší tenzi par (Raoultův zákon), takže se méně vypařuje a během ohřívání by tak mohla pára odebírat ohřívané vodě méně tepla (předpokládám reálné podmínky, kdy hrnec není ani vzduchotěsně zakrytý, ani dokonale tepelně izolovaný). Ale nejsem si jistý, jestli to nebude kompenzováno nějakou jinou vlastností roztoku :-)
 DEADBEEF Muž47 Kategorie
16.11.2015 16:11:18
Zaprve o soleni vody az pri varu jsem nikdy neslysel. Zadruhe vzhledem ke koncentraci soli ve vode je zvyseni bodu varu v radech desetin stupne, spis setin. A zatreti ano, mas pravdu - jakmile do vrouci vody vhodis sul, teplota voduly se snizi o teplo, potrebne k rozpusteni soli, takze prostor pro jakoukoliv usporu nikde nevidim.
 kaiten Muž56 Kategorie



Přidání rozhřešení Starší zpověďNovější zpověďHlavní stránka
TVÁ PŘEZDÍVKA:

OPIŠ BEZPEČNOSTNÍ KOD:
Captcha

Tento inzerat koupíte on-line od 100 Kč.
Přidej inzerát on-line od 100 Kč
TEXT ROZHŘEŠENÍ:

PŘILOŽ SMAILÍKA:
Smail Palec nahoru Smail Hrozící Smail Drží palec Smail Není to důležité Smail Dostaneš do huby Smail Smutný Smail Cože?? Smail Safra Smail Pusinka
jupííí tak bacha držím palec to je fuk tumáááš ach jo no nééé ?! safra mmmuc
(žádný )


Změňte svoje cookies preference

Nejlepší chorálová skupina světa... GREGORIAN 2020 ...20th ANNIVERSARY WORLD TOUR.

REKLAMA
Copyright 2003 www.zpovednice.cz + www.spovednica.sk