Chceš dnes udělat dobrý skutek ? Pomoz výše
uvedenému hříšníkovi tím, že mu dáš nějaké rozhřešení! Můžeš mu
ho poslat na e-mailovou adresu, kterou uvedl u zpovědi, nebo napsat
veřejně vyplněním formuláře na konci této stránky. A jestliže nechceš,
aby pod tvou přezdívkou mohl vystupovat ještě někdo jiný, zaregistruj
si ji ZDE !
|
Neznám.
|
|
Něco z toho je zajímavé, ale obecně mi to připadá jako takové dost rozvařené a bez chuti. Dávám přednost vegetariánské kuchyni se spoustou koření. ilustrace: Já neberu seitan a tempeh jako náhražky masa. Jsou to suroviny s jinými vlastnostmi, a vždy se podivuji lidem, kteří kupují to kupují načerveno obarvené s pravými sójovými flaxami.
|
|
jez co ti chutná. maso je taky zapotřebí. na co máš chuť to tělo potřebuje...
|
|
Makrobiotiku považuju za nejdokonalejší způsob stravování, jaký znám. A když to člověk dobře umí a má dobré zdroje surovin (a nemusí moc šetřit), tak to může být opravdu dobré, pro mne asi lepší než cokoli jiného. Odborník na makrobiotiku ale nejsem a ani se tak pravidelně nestravuju, protože nemám ani tu trpělivost, ani ty zdroje a vlastně ani o tom nevím dost... takže to pro mne je spíš takový ideál, zatím nedosažitelný.
|
|
Votrapa: no to asi ne :) musí se tam dodržovat právě ta procenta a místo masa máš náhražky - třeba právě ten seitan, tempeh atd. Jím to cca půl roku a za tu dobu jsem u nich neviděla ani tu rybu - takže si vlastně ani nejsem jistá, jestli se ryby smí nebo ne, ale četla jsem, že ryby ano.
|
|
Ilustrace: Aha, já myslel, že makriobiotika nezakazuje maso, pouze ho hodně silně omezuje (a nahrazuje právě něčím jiným). Pak to v tomhle bude odlišné oproti takové klasické "zdravé stravě". Já jsem se ptal jenom proto, že třeba je člověk makrobiotik a ani o tom neví :) A ono asi ne...
|
|
Yes, i ta filosofie je ok - ale asi by to chtělo dodržovat tu pravidelnost, nedělat to jako já, že si dám makrobiotiku 3x týdně a proložím to například řízkem se salátem. Jinak seitan je pšeničná bílkovina, dá se použít třeba na ty řízky - zrovna dneska jsem měla bifteky ze seitanu. A gomasio je sezamová sůl, prý hrozně zdravá:) votrapa: já jsem nikde ale nepsala, že je unikátní, jen že mi chutná...:) - ale jinak mám pocit, že do makrobiotiky nepatří maso kromě ryb. (když už jsi zmínil hovězí a kopec zeleniny)+se tam rozlišuje procenty počet jednotlivých surovin, neznám to přesně (jsme obyčejný konzument:) - ale je to 50-60% obilnin, 20-30% zeleniny, 5-10% luštěnin a mořských řas a 5-10% polévek a 5 procent ochucovadel a ostatních potravin. (cituji).
|
|
Pokud se bavíme principiálně o makrobiotice, tak to podle mého není nic extra výjimečného... Že si prostě nedám vepřové a když si dám hovězí steak, tak bych si k němu měl dát i kopec zeleniny. Nebo upřednostňovat luštěniny, obilnininy, zeleninu a ovoce před masem, vajíčky atd. Prostě základy zdravé výživy... Nebo v čem je makrobiotika tak unikátní oproti "zdravému stravování"?
|
|
Proč ne, celkem se mi líbí ta filozofie kolem toho. Něco na tom určitě bude.
|
|
Mně se zdá být dobrá ta filozofie u makrobiotické stravy. Tedy vyvážená strava a méně masa oproti zvykům. Dál mám v povědomí, že se jedná o asijskou, čínskou kuchyni. Ale ty pojmy "seitan" apod jsou pro mě cizí. Však zdraví není nikdy dost - rád to sním, ale moc aktivně nevyhledávám.
|
|
|