Chceš dnes udělat dobrý skutek ? Pomoz výše
uvedenému hříšníkovi tím, že mu dáš nějaké rozhřešení! Můžeš mu
ho poslat na e-mailovou adresu, kterou uvedl u zpovědi, nebo napsat
veřejně vyplněním formuláře na konci této stránky. A jestliže nechceš,
aby pod tvou přezdívkou mohl vystupovat ještě někdo jiný, zaregistruj
si ji ZDE !
|
Bramborak - strouhané brambory, majoránka, česnek, může se plnit... Cmunda - brambory utřené na struhadlu na citrónovou kuru, smíchané s kefirem, smažené placky stejně jako bramborak, ale jí se s brusinkovym mlékem... Cmunda - něco jako odlehčeně coura... Tak asi takhle no Bác- kynutá buchta Vošouch- trhanec ze zbytků (základ brambory, česnek, uzený) Jsem z Chebu, ale babička je z Jihu... Tohle mě naučila ona
|
Barbora |
|
|
U nás je teda bramborák normální ta placka smažená na pánvi, někdo tu tomu říká taky vošouch. Cmundu znám jenom z jednoho otřesného restauračního zážitku - cmunda po kaplicku byl v jedný českokrumlovský restauraci obří bramborák plněnej nějakou sračkou ze zbytků masa promíchanejch s kečupem.
|
|
já říkam bramboráky, babička říká cmunda a myslí tim taky klasický bramboráky - placky
|
|
vesničan: To já radši hromadu malých — je tam víc do křupava osmažených krajů :) Ale s poctivostí souhlasím. U známých jsem ochutnal bramboráky z tekutého těsta (já bych to bramborákem nenazval — byla to taková moučná placka s majoránkou). Mně to těsto nikdy neteče (protože je v něm hodně brambor a uzenin).
|
Jouda |
|
|
Jenom jsem si vzpomněla na: http://www.youtube.com/watch?v=Bu9CM0KRW14 :-D
|
|
Cmunka se u nas neříká ničemu. Bramborák je bramborák, ale ne žádnej ošizenej, jak je teď in, kůl a trendy, ale musí byt přes celej talíř. Jo a umím dělat luxusní bramboráky.
|
|
Říkáme bramboráky. Cmunda jsem nikdy neslyšela :)
|
|
Votrapa: škvarky byly zřejmě vylepšovák mojí babičky - jako tradiční vesnická žena pekla všechno na sádle, do všeho dávala škvarky a když pekla bůček, tak vymazávala pekáček hodně sádlem s tím, že je ten bůček stejně moc libovej...:)
|
|
Cmunda se peče v pekáči (vyšší těsto). V podstatě je to tak, jak to popisuješ ty (až na ty škvarky).
|
|
2011karamelka: kroupy, v podstatě kroupové rizoto. Jen na cibulce, s vepřovými závitky. Tuhle jsme to měli v restauraci k obědu a nadchlo mě to:)
|
|
Vošouch..
|
|
všechno je to jeden vošouch
|
|
Z domova jsem znala bramboráky, ale u manželových rodičů to byly strouhance nebo křápance. Na Oravě to jsou pro změnu strapačky, recept je ale pořád stejný - na sádle či oleji smažené placky ze strouhaných syrových brambor.
|
|
http://recepty.vareni.cz/bac-kynuta-bramborova-buchta/
|
|
Ilustrace: U nás se bramboráku říká bramborák, výraz cmunda jsem párkrát slyšela, věděla jsem, že je to k jídlu, ale nic bližšího. Ale slovo krupoto je pro mě úplně nové, tak marně dumám, cos to vlastně připravovala k obědu.
|
|
Agnes Quo Sinuhet: Tak tomu se u nás říká obyčejně bramborová buchta.
|
|
Pro mě je to to samé. Na prachaticku se bramboráku říká cmunda, v jiných civilizovanějších končinách je to bramborák. Výraz cmunda vážně nemám ráda, fuj slovo:)
|
|
Výraz cmunda slyším poprvé. Ale dle Tvého popisu tento pokrm znám, nicméně sama ho připravit neumím. Bramboráky umím připravit, zrovna dnes si je budeme dělat na večeři.
|
jájsemnegeniální |
|
|
Já to znám tak, že cmunda = bramborák, je ze syrových brambor a může to být jak smažená placka tak dělané v troubě na pekáči. No a pak jsou bramborové placky, a ty jsou z vařených brambor.
|
|
U nás je cmunda to co pro většinu bramborák- placka z brambor, s česnekem a občas nějakým masem (my to neděláme) - usmažená bramborák je takový "koláč" na pekáči, který se skládá z brambor, uzeného masa, je to vysoký a je to zkrátka taková slaná buchta. nevim jak se dělá
|
|
My máme jedině vošouchy! Když jsem poprvé slyšela slovo cmunda, myslela jsem, že se jedná o polívku. :D
|
|
žádnej cmunda nebo bramborák. Správně je to vošouch! Aspoň teda na plzeňsku :D
|
|
Bramborák je bramborák a cmundu neznám.
|
|
U nás je to to samý a rodina pochází z jižních Čech.
|
|
U nás je to předně bramborák, ale občas zaslechnu i něco o cmundě a myšleno je tím totéž. Ale fakt bych si dala .)
|
|
Bramborák je v našem podání výtvor z jemně nastrouhaných syrových brambor, vejce, soli, koření, vody nebo mléka, trochy oleje a mouky, kteréžto suroviny se důkladně promíchají a nechají chvíli jít "do sebe", načež se spíše tenčí placka z tého směsi usmaží v rozpáleném oleji dost vysoko nalitém na pánev. (Mně obvykle kornatí tepny, jen to vidím - naštěstí tak čtyřikrát pětkrát do roka.) Cmunda je potom z přebytků bramborové kaše, postupy na tvorbu se mohou lišit dle momentální nálady, ale může následovat přidání trochy strouhanky či mouky (obvyklé), případně dle konzistence vajíčka či mléka, s přídavkem suroviny, kterou tam kdo chce (šunka, sýr, salám), nakrájené na malé kostičky, a trochou soli či koření - z výsledné hmoty se utvoří tenká placka, která se smaží na menším množství oleje. (Je to brutálně nezdravé, ale ve výsledku vždycky výrazně méně mastné než bramborák, takže když už...)
|
|
Cmunda je bramborák se salámem, ne?
|
|
No to jo, já myslela jen ten název...:)
|
|
jo, ale to už nemá s bramborákem nic společného :D
|
|
Čtyřnohá Vrána: no a nebo šoulet.
|
|
Nevděčná vnučka: a co teprve takový vošouch, to zní ještě děsivěji. :D
|
|
Už jsem naša na netu i recept - jako cmunda v troubě. S kvasnicema a v troubě pečená. A taky jsem tam našla podobnou diskuzi o tom, co je cmunda a co bramborák. Jinak název Bác jsem v životě neslyšela...:) DJHOOLIGAN: to mě nikdy nenapadlo, vyzkoušíme.
|
|
Slovo cmunda jsem snad ještě v životě neslyšel
|
|
Žiju v domnění, že to je to samé.. Tomu čemu tvoje babička říkala cmunda se u nás normálně říká bác..
|
|
jo, babička taky NĚCO označuje jako cmundu, ale nikdy jsem nezjistila co - protože mi to slovo připadá tak odporný, že ani nechci ochutnat jídlo, který se takle označuje... fakt, kterýho debila tak hnusný pojmenování napadlo?! CMUNDA...to zní jak nějakej druh plísně...
|
nevděčná vnučka |
|
|
U nás se dělá jen bramborák, ale babička mu občas řiká i cmunda, přesto, že je to obyč bramborák.) Btw best je přidat si tam kopřivu, to nádherně provoní a dodá chuť.
|
|
U nás je cmunda a bramborák to stejné (bramborák)
|
|